Dyreholds opgave D - Ane, Carina, Lina
Dyreholdsopgave D
Regnorm
Dokumentation og formidling
13. Beskriv hvordan I vil formidle udviklingen i dyreholdet og bruger/borgergruppens læringsudbytte?
Når vi ser på børnene og den læring som de har fået indtil videre, så oplever vi mere nysgerrighed omkring regnorme i dagligdagen i børnehaven. Børnene bruger deres analogviden som de har fået igennem processen omkring orme, når vi som pædagoger bruger og har brugt vores katalogviden til at formidle ud til børnegruppen. Det er den viden, som vi har lageret ved at læse omkring orme og deres adfærd, hvad de spiser, skal de have lys, mørke, skal de vandes eller hvad skal de spise ? Den har vi formidlet videre til børnene og det er den viden som de bruger når de er på legepladsen, kigger i bøger, eller som de bidrager med når vi snakker omkring regnorme. "Eks. nogle børn sidder og læser i bøger, hvor den ene kommer hen og viser et billede af regnorme og der er en lille tekst ved, som barnet spørg om vi ikke vil læse op" Ved at de kommer hen og viser os det, er tegn på interesse omkring regnorme men også at de kan se ligheden fra billedet og kobler det på den analog viden som de har fået igennem forløbet indtil videre.
Vi oplever at børnene har fået et større kendskab til regnorme og hvorfor de er så vigtige for vores jord og Natur. Børnene kommer ofte ind fra legepladsen med nye orme til vores orme bo, og de giver dem endda navne så de har fået en andet forhold til ormen end de havde tidligere. Når vi ser på hvad børnene har haft af læringsudbytte indtil videre. Så ser vi at når børnene leger med ormene udenfor nu, kontra til inden vi startede vores dyrehold op. Så har de en helt anden tilgang til ormene eller dyr generelt, hvor de før kunne samle en helt spand med orme og lege med dem, eller bare stille dem et sted hen, nu tager de kun et par stykker i en spand og når de er færdige med at lege ligger de dem ud i naturen igen, Så det er et tydligt tegn på at deres viden og naturdannelsen for dyr i Naturen er blevet større. Samt at børnene er blevet mere bevidst omkring nedbrydelig affalds sortering." Som eks. ved spisesituationer hvor børnene benævner hvilken skål grønsager og frugt rester skal i."
Det ene billede viser hvor børnene har fundet en bog, hvor der er et stykke om regnorme, og det andet er historien omkring ormen Oddi.
14. Hvordan stillasere læringsprocessen? (piktogrammer, iagttagelsesark, bestemmelsesark, vendespil, modeller mm.)
Vi stillaserer læringsprocessen ved at benytte forskellige metoder, heriblandt mikroforsker metoden, for at give børnene medinddragelse i forløbet og aktiviteterne.(se eventuelt Mikroforsker metoden v. Natur og Udeliv)
Vi giver ligeledes børnene mulighed for at udforske og opdage naturen på en sjovt og læring måde med mikroforsker metoden. Under Dyreholdsopgave C, kan I se nærmere beskrivelse af vores aktiviteter. Hvor blandet andet det at gå på opdagelse i naturen efter regnorme, spor og ormegange er et godt eksempel på en aktivitet ud fra mikroforsker metoden.
En model vi benytter til at stillaserer læringsprocessen, er Vygotsky`s zone for nærmeste udvikling. Denne model kan hjælpe os med at afklarer, hvad det enkelte barn allerede kan og næsten kan. På den måde danner vi os et overblik over hvilken sværhed og udfordring der kan være i vores overordnet forløb og ligeledes i vores aktiviteter undervejs. Ved at bruge denne model har vi ligeledes øje for det sociale samspil der foregår blandt børnene i forløbet. For når børnene i samspil udforsker, leger og undersøger, mestre de hver især forskellige zoner i deres nærmeste udvikling. Og i dette samspil udvikler og udfordre de sig selv i det de endnu ikke mestre. Pædagogerne støtter og hjælper hvert barn ud fra barnets nærmeste udviklings zone og betragtes derfor også som en del stillaseringen i forløbet (Ejbye-Ernst, N 2015. Natur og udeliv. S.40-46).
Ligeledes kan vi bruge modellen igen som evalueringsværktøj, som indikator på om børnene har fået det læringsudbytte ud af forløbet, som vores mål lagde op til.
Hej Lina, Carina og Ane.
SvarSletTak for jeres indlæg. Jeg har ikke så meget at kommentere, andet end en nysgerrighed på hvordan I oplever historien om Oddi orm i forhold til at fange børnenes interesse og styrke deres forståelse af orme? Oplever I at den antropocentriske tilgang bedrager positivt eller er den overflødig?
Vh Christoffer